10 Απρ 2013

“Πέτρες Ιστοριών” (Story Stones)- παιχνίδι εργαλείο για παραγωγή λόγουstory-stones-for-playful-learning-ideas-Mommy-Labs (1)Οι “πέτρες ιστοριών” (story stones) αποτελούν  μια πολύ εύκολη κατασκευή και ταυτόχρονα ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια του ειδικού παιδαγωγού / δασκάλου / θεραπευτή / γονέα, με στόχο την ανάπτυξη του προφορικού λόγου, τη διδασκαλία της συνοχής και λογικής ακολουθίας μιας ιστορίας, την δημιουργική γραφή και το ελεύθερο παιχνίδι. Επιπρόσθετα, αποτελούν ένα ακόμη μέσο για την υποστήριξη και την προέκταση της μάθησης και ανάπτυξης του παιδιού μέσα από το παιχνίδι.
Έχει αποδειχθεί τόσο μέσα από επίσημες έρευνες όσο και από την καθημερινή επαφή του παιδαγωγού με το παιδί πως είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει το ίδιο στη γνώση που του παρέχεται πολυαισθητηριακά και δημιουργικά. 

story-stones-1 

Για την κατασκευή αυτού του εργαλείου θα χρειαστούμε πέτρες σε μικρό ή μεσαίο μέγεθος, χρώματα ακρυλικά ή χρωματιστές κιμωλίες ή εικόνες από περιοδικά, βερνίκι ή ατλακόλ (λευκή κόλλα). Παίρνουμε τις πέτρες, τις ζωγραφίζουμε με ό,τι εικόνες θέλουμε ή κολλάμε έτοιμες εικόνες από βιβλία ή περιοδικά, και τελειώνουμε με μία στρώση βερνικιού ή κόλλας λευκής (ατλακόλ) για να μεγιστοποιήσουμε την αντοχή και να αδιαβροχοποιήσουμε τις πέτρες. Τα σχέδια μπορεί να είναι όσο απλά θέλουμε! Μπορούμε να βάλουμε και το παιδί να τις ζωγραφίζει προκειμένου να το εμπλέξουμε ακόμη περισσότερο στη διαδικασία!

story-stones_3 

Οι “πέτρες ιστοριών” μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο. Μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να επιλέξει κάποιες από τις πέτρες που του δίνουμε για να φτιάξει μια δική του ιστορία. Στη συνέχεια, μπορούμε να του ζητήσουμε να μας τη γράψει – η έκταση του κειμένου θα πρέπει να εξαρτηθεί από την ηλικία και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού. Ακόμη, μπορούμε να αφήσουμε το παιδί να παίξει μόνο του με τις πέτρες – οι συνδυασμοί και οι ιστορίες που μπορούν να προκύψουν είναι άπειροι!
Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με ή χωρίς αναπηρία. Η διάρκεια της δραστηριότητας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ενδιαφέρον του παιδιού.πηγή: Καλειδοσκόπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου