4 Νοε 2011

Flipping books- Μία νέα μορφή διαδραστικών ψηφιακών βιβλίων

Αρθρογράφος: Συμεών Ρετάλης

Τα τελευταία χρόνια τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή (e-books) βρίσκουν ολοένα και πιο μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Μπορεί κάποιος εύκολα να τα αποκτήσει, αφού οι εκδότες παρέχουν εύχρηστες διαδικασίες μεταφόρτωσης (download) μέσω του διαδικτύου. Οι συσκευές ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων (e-book readers) αποκτούν όλο και μεγαλύτερη υπολογιστική δύναμη, πιο καλές παρουσιαστικές δυνατότητες, έχουν προσιτές τιμές και προσφέρουν και άλλες λειτουργίες εκτός από το ξεφύλλισμα των σελίδων ενός ψηφιακού βιβλίου, όπως τη δυνατότητα επισημειώσεων, σελιδοδείκτες, κ.α. Πριν λίγο καιρό στην αγορά των συσκευών ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων κυριαρχούσε (και κυριαρχεί) το Kindle της Amazon, ενώ έχουν εμφανιστεί και κάποιοι βασικοί ανταγωνιστές όπως: το Nook της Barnes & Noble, ο Sony Reader (εκδόσεις Pocket/Touch/Daily) και βέβαια το iPad της Apple.

Σύμφωνα με την ένωση των Αμερικανών Εκδοτών, μεταξύ 2008 και 2009 σημειώθηκε  αύξηση πωλήσεων των βιβλίων σε ψηφιακή μορφή κατά 176,6% (Αssociation of American Publishers, Industry Statistics 2009). Στην πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Aptara που παρουσιάζεται και  μέσα από το δικτυακό τόπο του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το 64% των εκδοτών προσφέρουν βιβλία σε ψηφιακή μορφή. Η αγορά του ψηφιακού βιβλίου είναι πλέον πραγματικότητα και στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν ποικίλα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως: το ena.gr και το myeΒooks.gr αλλά και τα ηλεκτρονικά καταστήματα κάποιων εκδοτικών οίκων.

Μια ειδική κατηγορία ψηφιακών βιβλίων είναι αυτή των flipping books που περιλαμβάνουν ένα διαδραστικό εφέ το οποίο επιτρέπει την εξομοίωση της κίνησης ξεφυλλίσματος των σελίδων ενός βιβλίου. Το πρώτο δυναμικό Flip Book αναπτύχθηκε κατά τα έτη 2003-2004 από την Interaxive Media για λογαριασμό της Nishe Media με το τίτλο "Nishe Pages". Από τότε η αισθητική και η λειτουργικότητα των flipping books, τα οποία μπορούν να διαβαστούν μέσω ενός κοινού φυλλομετρητή (browser) έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και έχει αναπτυχθεί πληθώρα εργαλείων για τη δημιουργία τους.

Τα flipping books προσφέρουν πλήθος δυνατοτήτων σε επίπεδο μορφοποίησης, όπως:
  • Μεγέθυνση κάθε σελίδας για εύκολη ανάγνωση,
  • Εκτύπωση σελίδων,
  • Προσαρμοστικότητα στην παρουσίαση και παραμετροποίηση χαρακτηριστικών (π.χ. χρώματα, διαθέσιμες λειτουργίες, γραμματοσειρά),
  • Εισαγωγή υπερσυνδέσμων (hyperlinks), ενσωμάτωση βίντεο, αρχείων Flash και ήχου στις σελίδες.

Για τη δημιουργία ψηφιακών βιβλίων με τη μορφή flipping book, υπάρχουν αρκετά εργαλεία που είναι κυρίως διαδικτυακά και λειτουργούν με το μοντέλο “software as a service” όπως το Issuu.com και το Zmags. Yπάρχουν λίγα stand-alone εργαλεία, όπως το Flip@once (υπάρχει και σε online έκδοση)  και το FlipIsArt. Μία εναλλακτική πρόταση δημιουργίας Flipping Book, αποτελεί η νέα έκδοση της γλώσσας σήμανσης HTML 5. Προσφέρει δυνατότητες για την παραγωγή εφέ κίνησης-περιστροφής-αλλαγής μεγέθους αντικειμένων αλλά και την προβολή βίντεο χωρίς πλέον την ανάγκη ενσωμάτωσης προσθέτων – plugins – στους φυλλομετρητές όπως του Flash Player της Adobe (οι εκδόσεις του Internet Explorer IE 6, 7 και 8 δεν υποστηρίζουν την HTML5).

Η μορφή που θα πρέπει να έχουν τα διαδραστικά ψηφιακά βιβλία ως flipping books θα διαφέρει από ηλικία σε ηλικία. Ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό flipping book θα πρέπει να περιλαμβάνει πλούσιο πολυμεσικό περιεχόμενο και διαδραστικές ασκήσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το διαδραστικό Flipping Book για την άλγεβρα “Beginning Algebra”.
Για πιο μικρές ηλικίες, τα εικονογραφημένα βιβλία (picture books) μπορούν να μετατραπούν σε διαδραστικά flipping books και να εμπλουτιστούν με αφήγηση και με διαδραστικές δραστηριότητες που θα προκαλούν το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών και θα τους παρακινούν να δημιουργήσουν αξιοποιώντας τη φαντασία τους. Μία τέτοια δράση έχει ξεκινήσει από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και είναι ο «μικρός αναγνώστης». Αντίστοιχες  προσπάθειες γίνονται σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως στο ευρωπαϊκό έργο European Picture Book Collection II .

Είναι δεδομένο, πλέον, ότι ο χώρος των εκδόσεων βιβλίων αλλάζει. Οι εκδότες καλούνται να προσαρμοστούν στις επιταγές της διαδικτυακής εποχής. Στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίων οι εκδότες προβάλλουν πια τις ψηφιακές τους δραστηριότητές. Στη χώρα μας, η δράση «digi-content» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» προσδοκά την ενίσχυση της δημιουργίας δυναμικού και πλούσιου ευρυζωνικού περιεχομένου, το οποίο να αξιοποιείται εμπορικά από κλάδους με εκδοτικές δραστηριότητες (εκδόσεις βιβλίων, επιστημονικών και Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, εκδοτικούς οίκους, εκδόσεις Τύπου) καθώς και παρόχους ενημερωτικού περιεχομένου, εταιρίες διαχείρισης εντύπου κλπ.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου