30 Δεκ 2012

Καλή χρονική Διαδρομή…!!!…τα πάντα ρέουν, τα πάντα κυλούν με μια πορεία που πάει μόνο μπροστά και ποτέ δεν γυρνά πίσω….Αλήθεια έχουμε σκεφτεί τι να έιναι άραγε αυτός ο Χρόνος, πού αρχίζει, πού συνεχίζεται και πού τελειώνει;

Λέγεται ότι όταν ρώτησαν τον Αϊνστάιν «τι είναι ο χρόνος;», αυτός απάντησε χωρίς περιστροφές: «Ο,τι μετράνε τα ρολόγια μας». Με αυτή την προκλητική δήλωση, ο μεγάλος ανανεωτής των παραδοσιακών εννοιών του χώρου και του χρόνου ήθελε πιθανά να μας υπενθυμίσει ότι ο χρόνος δεν είναι «κάτι τι» που μπορεί να συλληφθεί ανεξάρτητα από τον τρόπο που το μετράμε, δηλαδή ανεξάρτητα από το πώς καταγράφουμε την παρουσία του.
Ο χρόνος ως «εικόνα» της αιωνιότητας είναι μια ατέρμονη σειρά διαδοχικών στιγμών, μια άπειρη διαδοχή από «νυν». Είναι μια ανοίκεια και καθησυχαστική κατάσταση όπου όλες οι «στιγμές» που αποτελούν τον χρόνο καταλήγουν εκεί από όπου ξεκίνησαν: στον ασάλευτο και ψυχρό ωκεανό που αποκαλείται Αιών. Μέσα σε αυτόν συνυπάρχουν αενάως και ταυτοχρόνως όλες οι στιγμές του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Αυτή την αποκρουστική εικόνα ακινησίας κάποιοι την περιγράφουν ως αιωνιότητα, κάποιοι άλλοι ως θεό και κάποιοι άλλοι ως θάνατο (δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα).
…Κι όμως ο χρόνος για τον καθένα από εμάς έχει έναν χτύπο, έναν ρυθμό 4/4, που ξεκινά μάλλον από την έντοκη ζωή μας, από τους πρώτους παλμούς της καρδιάς μας, και συνεχίζεται να διαγράφεται  σε μια κυκλική πορεία που έχουμε οπτικοποιήσει εμείς οι κοινοί θνητοί για να διαγράφουμε και να ορίσουμε έτσι την διαδρομή της ύπαρξης μας….Γινόμαστε ο καθένας από εμάς ακροβάτες ενός κύκλου που την διάμετρο του δεν την ορίζουμε αλλά  την διανύουμε μοναδικά,προσωπικά….
…και πάνω σ’ αυτή τη διαδρομή που μοιάζει με εύθραστη κλωστή, ο καθένας από εμάς παλεύει να Υπάρξει ,παλεύει να Επιβιώσει , παλεύει να Δημιουργήσει, ίσως και ορισμένες φορές να παλεύει να Επιβεβαιωθεί…
…άλλοτε πάλι πάνω σ’ αυτή τη κλωστή χτίζουμε τα όνειρά μας τις ελπίδες μας, τις ανησυχίες μας…και όσο οι πατούσες μας βηματίζουν στον προσωπικό τους ρυθμό, συναντάμε το χαρούμενο, το δυσάρεστο, το εύκολο , το δύσκολο, το καλό, το κακό, το ψεύτικο, το αληθινό!!!

Έτσι για να μην πλήττουμε ρε αδερφέ,… για να υπάρχει Εναλλαγή, για να γίνει η Χρονική Διαδρομή πιο συναρπαστική!!...πιο ουσιαστική….!!!...για να μάθουμε το πώς!...το ίσως, το γιατί;..το πρέπει..αλλά και το δεν πρέπει,…να μάθουμε πώς να χτίζουμε κανόνες  στην σκέψη μας, στην πορεία μας, στα συναισθήματά μας, πώς να αφυπνίζουμε την ηθική μας …πώς να Ωριμάζουμε ίσως;..
 ….το πιο δύσκολο πράγμα μπορώ να πω με βεβαιότητα, δεν είναι να αντιμετωπίζεις το εμπόδιο που ορθώνεται μπροστά σου, αλλά τον ίδιο σου τον Εαυτό!...η πάλη με το Εγώ μας είναι η πιο μεγάλη μάχη, που πονά και ματώνει γιατί κοντράρει όλες τις θνητές ματαιοδοξίες…ακόμα και τα πάθη.

-…«Στην ηλικία μου και στην κατάσταση μου κ. Γιώτα, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να αγοράζω μόνο ποιοτικό χρόνο,..» μου αποκάλυψε ο παππούς μιας μαθήτριας μου…
-…«και τι είναι ποιοτικός Χρόνος; »,τόλμησα να  ρωτήσω..
-…«μα τα ευχάριστα συναισθήματα που σου προσφέρει η ζωή!..»,  με αποστόμωσε..
Αγάπη, Χαρά, Χαμόγελο, ηρεμία για να μπορείς να ακροβατείς για περισσότερο χρόνο στο σχοινί της Ζωής!!!
Όλα τα παραπάνω, είναι αυτά που δημιουργούν την Ισορροπία, απαραίτητη προυπόθεση για να λειτουργούν εύρυθμα όλα σ’ αυτόν τον κόσμο τελικά…
…Εύχομαι λοιπόν ο καθένας από εμάς να βρίσκει την δική του ποιότητα την δική του ισορροπία για τα Όνειρα του, τους Στόχους του…,τις Ελπίδες του…!!!

….εγώ πάντως ακόμα την αναζητώωωω!

                Καλή χρονιά!

                                                                                                                       Γιώτα Παππά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου